Ora de iarna si HALLOWEEN-ul

Am trecut si la ora de iarna…sunt foarte aiurit atunci cand se intuneca foarte devreme…si mi se pare foarte ciudat.Nu stiu de unde atata entuziasm pentru o sarbatoare a lumii de Vest, cel mai intalnit in Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit.

La noi are o semnificatie aparte: cluburi pline ochi de lume costumata in cel mai grotesc mod (care bineinteles daca intrebi 10 oameni despre semnificatia Halloween-ului …10 o sa iti raspunda ca nu stiu ce inseamna dar e un motiv bun de a iesi in club).

Am gasit pe net …si cu ocazia ata poate ii ajut si pe unii care nu stiu ce inseamna semnificatia acestei sarbatori….LECTURA PLACUTA

Istoria Halloween-ului

Pare o sarbatoare pagana prin manifestari, si totusi a fost acceptata de biserica. Noi am luat-o de la americani si totusi radacinile ei sunt europene. Este vorba despre povestea noptii de HALLOWEEN.
Halloween sau Hallow’en este o sarbatoare celebrata in noaptea de 31 octombrie. Termenul Halloween este prescurtarea de la All-hallow-even, care este acum cunoscut si ca All Saints’Day.
Activitatiile traditionale include trick-or-treating, focuri in aer liber, baluri mascate, vizitarea “caselor bantuite” si sculptarea bostanilor.
Emigrantii irlandezi si scotieni au dus cu ei traditia in America de Nord in secolul al IX-lea. Alte tari din Vest au “imbratisat” sarbatoare abia pe sfarsitul secolului XX.

Sarbatoarea moderna a Halloween-ului se pare ca are originile din anticul festival Galeic cunoscut ca Samhain. Festivalul Samhain este sarbatoarea sfarsitului sezonului de cultivat in cultura Celtica si este uneori eronat considerata ca fiind “Noul An Celtic”. Traditional, festivalul era practicat de catre paganii antici, de a fura proviziile si de a face masacre.
Galeici antici credeau ca in 31 octombrie, granitele dintre lumea celor vii si lumea mortilor se vor uni iar mortii vor reveni la viata creand boli
si stricand recolta. Sarbatoarea implica frecvent focuri in aer liber unde oasele celor macelariti de pagani erau aruncate. Costume
si masti erau de asemenea purtate in timpul festivalului in incercarea de a mima spiritele rele sau de a le speria.
Cand Roamanii au ocupat teritoriul celtilor, cateva traditii romane au fost introduse in festival. Feralia o zi sarbatorita pe sfarsitul lui octombrie de catre romani, ca o zi a mortilor acesta fiind tot un festival, dar inchinat zeitei Pomona, zeita fructelor care a fost introdusa in festivalul de Halloween. Simbolul zeitei Pomona era un mar, care isi are originea in scufundatul dupa mere, de Halloween.

Si va doresc sa nu va afecteze prea mult trecerea la ora de iarna 😉

De bgd33

2 comentarii la “Ora de iarna si HALLOWEEN-ul

  1. halloween, valentine’s day sau oricarealta ‘sarbatoare’ nu sunt decat motive pentru a te simti bine. ia-o ca atare si bucura-te. lasa-te dus de val si nu mai analiza. fii tanar. distreaza-te!

    • Sunt tanar si exista si alte moduri de a te distra…nu vad de ce sa ma distrz numai de aceste sarbatori IMPORTATE si fara nici o semnificatie.Pot sa ma distrez in fiecare zi si fara Halloween.Asa ca Oana te las pe tine sa petreci in continuare cu dovleci taiati si inimioare de indragostiti.Iar valul nu imi place sa ma duca….ca poate ma duce prea departe as ca prefere sa raman ancorat bine in realitate 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s